هرمن وان رومپی، رئیس شورای اروپا (چپ)، به همراه هیأتی اروپایی برای دیدار با مقامات ارشد دولت هند، به دهلی نو رفته است
مان موهان سینگ، نخست وزیر هند، بعد از نشستی با رئیس شورای اروپا در روز جمعه ۱۰ فوریه (۲۱ بهمن) در دهلینو، گفته است که مشکلاتی در ارتباط با برنامه هستهای ایران وجود دارد، ولی "ما باور داریم که این موضوع میتواند و باید با بیشترین تاکید بر راهحلهای دیپلماتیک حل و فصل شود."
هرمن وان رومپی، رئیس شورای اروپا، به همراه هیاتی از نمایندگان اتحادیه اروپا برای گفتوگو با مقامات رسمی هند به دهلینو رفته است.
آقای رومپی هم در دهلی نو به خبرنگاران گفت که طرفدار راهحل نظامی در قبال ایران نیست و هند میتواند "از قدرت نفوذ خود استفاده کند تا ایران را بر سر میز مذاکره برگرداند."
دیدار نمایندگان اتحادیه اروپا با مقامات رسمی هند در راستای تشدید فشارها بر هند برای کاهش سطح روابط تجاری با ایران ارزیابی شده است.
ایران دومین تامینکننده نفت خام وارداتی هند بعد از عربستان سعودی به شمار میرود و کشورهای غربی به دنبال ترغیب مقامات هندی برای کاستن از میزان وابستگی اقتصاد هند به نفت ایران هستند.
سفر هیات اروپایی به دهلی نو در شرایطی انجام شده است که دولت هند روز پنجشنبه، ۹ فوریه (۲۰ بهمن)، اعلام کرد که به دنبال گسترش تجارت با ایران است.
هند اعلام کرده است که در ماه میلادی جاری، هیاتی از بازرگانان و صاحبان صنایع این کشور به تهران میروند تا فرصتهای تجاری با ایران را بررسی کنند.
با این حال، رئیس شورای اروپا بدون اشاره به طرحهای تجاری هند، نسبت به بلندپروازیهای هستهای ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه، سوم بهمن (۲۳ ژانویه)، اعلام کرد که در چارچوب افزایش فشارها بر ایران برای توقف فعالیتهای هستهای این کشور، خرید نفت خام ایران را متوقف میکند.
دولت آمریکا نیز در ادامه تحریمهای یکجانبه علیه ایران، اعلام کرده است که داراییهای تمام وزارتخانههای ایران و نهادهای متعلق به دولت از جمله بانک مرکزی ایران در آن کشور مسدود میشود.
آمریکا در روزهای پایانی سال ۲۰۱۱ میلادی نیز محدودیتهای بیشتری را برای مبادلات تجاری با ایران و بانک مرکزی این کشور اعمال کرده بود.
کشورهای غربی میگویند که ایران درآمدهای نفتی خود را صرف توسعه تسلیحات هستهای میکند، هرچند مقامات رسمی ایران همواره این ادعا را رد کرده و گفتهاند که فعالیتهای هستهای این کشور با اهداف صلحآمیز دنبال میشود.
هند؛ استفاده از فرصت تحریمها
هیات بازرگانی هند در شرایطی قرار است راهی تهران شود که این کشور در ماههای اخیر در پرداخت پول نفت خام وارداتی خود از ایران با مشکلاتی روبهرو بوده است.
ولی هفته گذشته مهدی نبیزاده، سفیر ایران در هند، از توافق دو طرف برای تسهیل روند خرید و فروش نفت خبر داد.
بر اساس این توافق، هند نزدیک به ۴۵ درصد از مبلغی را که باید در قبال واردات نفت خام به ایران بدهد، به روپیه میپردازد و بقیه این مبلغ با سرمایهگذاری هندیها در پروژههای زیربنایی ایران پرداخت خواهد شد.
یک مقام ارشد در بخش بازرگانی هند گفته است که وقتی اروپا و آمریکا صادرات خود به ایران را متوقف میکنند، هند میتواند از این فرصت به نفع خود استفاده کند.
او گفته است که هند خود را به رعایت تحریمهای مصوب سازمان ملل متحد متعهد میداند، ولی از محدودیتهای یکجانبهای که دیگر کشورها علیه ایران اعمال میکنند، تبعیت نخواهد کرد.